19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Thajské rizoto

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
kulatozrnná rýže 500 g
velká mrkev 1 ks
houby 200 g
hrášek ve slaném nálevu sterilovaný 200 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i obyčejná kulatozrnná. Rýži uvaříme v osolené vodě. Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky, posypeme lžící škrobu a rukama promneme, aby se maso obalilo. Nesolíme! Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, které překrájíme, aby nám vznikly nudličky o délce cca 2 cm. Citronovou trávu přelijeme v malé mističce vroucí vodou (jen tak, aby byla ponořená, vody stačí jen trocha) a necháme nabobtnat. V hlubší pánvi (nejlépe wok) rozehřejeme olej, vhodíme maso, orestujeme, necháme zatáhnout, přidáme nakrájenou mrkev a společně orestujeme, až je maso opečené ze všech stran. Přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a zarestujeme asi 2 minuty. Přidáme hříbky - můžeme použít čerstvé, zavařené nebo zmražené, promícháme, přidáme 2 lžíce ústřicové omáčky, sušený zázvor, lžíci sojové omáčky, scezenou citronovou trávu, opepříme, podle chuti mírně osolíme a přidáme scezený hrášek. Vše společně podusíme asi pět minut, aby se propojily chutě, nakonec přidáme předem uvařenou rýži a promícháme. Pokud je rizoto moc husté, podlijeme podle potřeby 1-2 naběračkami vývaru.

Tip:
Místo hříbků můžeme dát čerstvé žampióny, pokud použijeme čerstvé hříbky nebo žampióny, necháme je po přidání k masu mírně podusit, až pustí šťávu.
Rizoto můžeme udělat i z ryby - filé z tresky, pangasia apod, příprava bude o něco kratší, postup je stejný.


 


RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Tzatziki

Postup: Salátovou okurku očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhané okurky... zobrazit recept

RECEPTY

Sumec na grilu

Postup: Sumce naporcujeme, osolíme a dáme do větší hlubší mísy. Přidáme nadrobno... zobrazit recept

RECEPTY

Květákový salát s polníčkem

Postup: Květák rozebereme na malé růžičky a povaříme v osolené vodě do poloměkka - měl... zobrazit recept

RECEPTY

Čočková polévka mléčná

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody (1 1/2 litru) do... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...